Hoe onderhoud zelf mij dak

Mossen en algen verwijderen

In de aankomende, natte en koude wintermaanden, wordt er een perfect klimaat ontwikkeld voor mossen en algen. Met al het vocht groeien de mossen en algen en kunnen zij voor grote vernielingen zorgen op uw dak. Het dak wordt vernield doordat de mossen en algen zorgen voor waterinfiltratie en lekken in het dak. Het is handig of voor de koudste wintermaanden al het mos van het dak te verwijderen en het dak goed schoon te spuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. Het is verstandig om het dak echt grondig aan te pakken voordat het straks te laat is en er een dure dak reparatie uitgevoerd moet worden.

Snoei tijdig uw bomen

Als u een laag dak heeft, kan het zijn dat er bladeren om takjes van de grote boom in uw tuin, bovenop uw dak terecht komt. Zodra deze takjes en bladeren op het dak terecht komen, kunnen er gemakkelijker algen en mos gaan groeien. Om dit te voorkomen kunt u uw boom snoeien. Het is sowieso zaak om ieder jaar voor de jaarwisseling uw berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif te snoeien, zodat de boom gezond kan blijven groeien. Het bijkomende voordeel van het tijdig snoeien is dat u minder last heeft van losse takjes en bladeren op uw dak. Dit reduceert het risico tot mos- en algenvorming op uw dak. Als u uw dak nog nooit, of in lange tijd niet heeft gereinigd, is er een grote kans dat de mossen en algen zich al aan de dakbedekking hebben gehecht. Als u deze ongewenste bewoners van uw dak dan verwijderd hebt kan het zijn dat zij al scheurtjes en barstjes hebben veroorzaakt. Zorg er dan voor dat dan de scheurtjes worden gevuld en afgedekt. Op deze manier voorkomt u dat de scheurtjes grote scheuren worden naar aanleiding van de vrieskou en voorkomt u lekkages. In de toekomst kunt u dan bij meerdere scheurtjes uw dak compleet laten renoveren.

Breng een verflaag en coating aan

De laatste stap voor een optimale dak bescherming is het aanbrengen van een dubbele verflaag. Eerst bewerkt u het dak met een moswerende grondlaag voor optimale hechting. Daarna bewerkt u het dak met een acrylaatlaag. Als laatste stap kunt u nog een anti-mos coating aanbrengen op het dak. Deze coating is vocht doorlatend en is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Wie kan mijn dak renoveren?

Mocht u al te laat zijn met het verwijderen van het mos en de algen waardoor er veel scheurtjes zijn ontstaan in het dak, dan is het zaak om uw dak te laten renoveren, voordat de meeste regenval en vrieskou komt. U heeft op dit moment namelijk een grote kans op lekkages die voor grote problemen kunnen zorgen gedurende de wintermaanden. Neuvel Dak en Montagewerk is al 20 jaar gespecialiseerd in dakrenovaties. Neuvel beschikt over kennis, kwaliteit en betrouwbaarheid en voert renovaties uit voor installatiebedrijven, aannemers en particulieren. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over dakrenovaties voor uw dak in Noord-Holland en Flevoland.